lørdag den 22. juni 2013

Mortens aften

I forlængelse af indlæggene om jul og Samhain har jeg valgt at fokusere på endnu en tradition i Danmark, som desværre er uddøende, men til den dag hvor jeg dør, da vil jeg holde traditionen i hævd! Det drejer sig om Mortens aften, som fejres d. 10. november, hvor man nærmest for en lille julemiddag, så udover at man minder, hvad der skete Mortensdag, så er det også et lille vink om, at julen er nær - kan det så blive bedre?
Jeg blev rystet første gang, da det gik op for mig, at man ude i Danmark ikke fejrer Mortens aften?! Nu har jeg så læst mig frem til, at det er godt og vel kun 1/4 af danskerne, som fejrer denne aften - nå men de ved jo tydeligvis ikke, hvad de går glip af!
Vi fejrer jo Mortens aften, fordi Martin af Tours i 397 skulle udnævnes til biskop, men det ville han ikke, så da de kom, gemte han sig i en gåsesti, men de skræppede sådan op, at han blev opdaget og dermed biskop, men han tog dog sin hævn. Han dikterede, at der hvert år denne dag skulle spises gås som tak for, at de afslørede ham.
Jeg skal nu ærligt nok indrømme, at vi gør ikke noget specielt ud af at pynte op til Mortens aften, men man kunne jo mærkere det ved at sætte nogle gæs på bordet - det kan da være, at jeg gør det i år!
Jeg synes, som sagt, at det er en dejlig lille ting, at vi har Mortens aften i november. Vi får altid flæskested, medisterpølse og selvfølgelig and (selvom det jo burde være gås!) samt waldorfsalat og brune kartofler og så normale også - mums! Vi slutter så gerne af med fløderand og kirsebærsauce - endnu mere mums!
Det bedste er så, at vi altid har mad til i hvert fald dagen efter, og hvis vi er heldige dagen efter igen. Jeg elsker simpelthen and og medister med alt det traditionelle tilbehør til! Alene tanken om det får mundvandet til at løbe.
Jeg synes også, at det er en god ting til at samle familien om et rigtig lækkert måltid! Hvis jeg kunne, så ville jeg denne aften dække op med Mads Stage service, for det passer da virkelig til, og så er det også rigtig pænt, men desværre har en SU dog sine begrænsninger! Men jeg synes virkelig, at han formåede at indfange det danske efterår i hans stel og i særdeleshed den danske fauna, og så var han desuden en sand kunstner! Man ville jo også sagtens kunne bruge de enkelte dele om efteråret (eller hele året, hvis man har lyst) for at gøre borddækningen lidt mere interessant - f.eks. bruge kartoffelskålen eller serveringsfadet. Jeg kan godt lide et veldækket bord, men jeg synes, at vi danskere har en tendens til kun at gøre det til fest eller højtid - hvorfor ikke bringe lidt af pragten ind i hverdagen? Jeg ville nok personligt mene, at det var lige voldsomt nok at bruge hele sættet til hverdag. Jeg ville nok heller ikke vælge kun at have et dyr i stellet men vælge at have både fjerkræ, hjorte, ræve og grævlinge for at skabe lidt variation og på en måde prøve at bringe det danske efterår og dets fauna ind på spisebordet.
Mads Stages stel





Ingen kommentarer:

Send en kommentar