søndag den 4. august 2013

The art of cooking

Dette indlæg kommer til at handle om mad, som man nok kunne gæt fra sidste indlæg, men det bliver faktisk nærmere nogle store kunstnere i køkkenet, som jeg mener skal hyldes.
Nigella Lawson
Min absolutte yndlings kok er Nigella Lawson, og jeg har alle hendes kogebøger på nær hendes nye, som jeg dog regner stærkt med skal blive en del af min samling inden længe! Hun laver nogle fantastiske opskrifter, som er meget ligetil at gå i gang med. Hun skriver kogebøger, fordi hun elsker mad og at spise og ikke fordi vi skal belæres eller fordømmes for vores madvaner, hvilket jeg rigtig godt kan lide ved hendes kogebøger. Desuden laver hun også nogle fantastiske madudsendelser, som inspirerer og gør sulten, og man bliver virkelig draget ind i hendes køkken og passion for mad både i hendes bøger og i hendes TV-udsendelser. Hun elsker vitterligt mad, og det kan man fornemme, hvilket gør det skønt at se hende i TV og læse hendes bøger! Derudover er der også bare noget befriende over at opleve hende gøre alt det forbudte i madlavning i vore dage med helse og sundhed. At sende hende lave den ene kage og dessert mere usund og lækker end den forrige kan da kun gøre en glad? Ja, jeg bliver det i hvert fald, og jeg får også lysten til
Nigella Lawson
at gøre alt det forbudte, men desværre melder virkeligheden sig jo hurtigt, hvis man bare giver los og kaster smør og fløde indenbords, men som Nigella Lawson siger: Alt med måde også måde!
Tilbage til hendes kogebøger så er de alle af forskellig karakter med hvert deres tema, men de rummer alle herlige opskrifter. Skulle jeg vælge en af dem, så ville jeg nok især anbefale ''Nigellas køkken'', da det er den af kogebøgerne, som kommer mest omkring i de forskellige genrer - dog ikke sagt at man skal stoppe her! Denne kogebog er dog en form for grundkogebog, og hun starter således med at informere læseren om nyttige ting til køkkenet og små fif og tips, som er værd at vide i et køkken. Nigella Lawson strækker vidt i hendes kogebøger - således har hun skrevet både en kogebog om hurtig men velsmagende mad og en kogebog (Køkkenets Gudinde) om kager og bagning
Nigella Lawson
- her kan jeg klart anbefale hendes pavlova - det rene guf!! (Hurtigt så er en pavlova en form for kyskage, men den er indvendigt lidt ligesom smeltet skumfidus - virkelig guf og stærkt vanedannende!) Hun har, som sagt, lige skrevet en ny kogebog ''Nigellissima'', hvor temaet så vidt vides er italiensk inspireret mad - den skal jeg i hvert fald have! 
Nigella Lawson kan også få en til at bryde ud i latter, når man læser hendes kogebøger, og det er simpelthen så livsbekræftende at få et kig ind i 
Nigella Lawson
hendes verden/hoved. Endvidere skriver hun, at hun forestiller sig, at hun har en samtale med læseren, og det synes jeg faktisk, at hun slipper godt afsted med. Hendes bøger er ikke kun opskrifter - det er også en bog, som man kan sætte sig ned og læse for at få et godt grin eller et smil på læben for at slappe af samtidig med, at man bliver inspireret i forhold til madlavning.
Der er også billeder til næsten hver eneste ret i hendes kogebøger med undtagelse af ''Køkkenets gudinde'', hvilket jeg synes er godt, for så kan man danne sig et indtryk af retten, og så ved man jo også, om man er lykkedes eller ej. Hun gør også i story telling i hendes kogebøger, så det er også en rejse ind i hendes verden, hvilket efter min mening gør det til mere end en kogebog. Derudover er der bare tilbage at sige, at hun er en knald god kok, hvis kogebøger absolut er pengene værd, og jeg er i hvert fald rigtig glade for mine bøger af hende, og jeg bruger dem også meget.
Michela Chiappa
Den næste kok, som jeg også mener, har krav på hyldest er den engelske TV-kok Michela Chiappa med italienske rødder, hvis programserie ''Ganske enkelt italiensk'' har været vist på TV2Fri. Hun har en vaskeægte passion for italiensk mad, som hun har fået ind med modermælken. Hun har så vidt vides også lavet en kogebog, men den er endnu ikke udkommet på dansk men lad os håbe, at den bliver det! Michela Chiappa laver enkel italiensk mad, som vor Mamma gjorde det - spøg til side, så er det en ren fornøjelse at se hende lave mad, for hun er en virkelig dygtig kok, som har forstand på det, som hun laver. I hendes programserie ser
Michela Chiappa
vi, at det slet ikke er så kompliceret at lave pasta, som vi gerne vil gøre det til. Vi lærer desuden også, hvad rigtig Spaghetti Bolognese er, men man bliver også introduceret for nogle enkle italienske retter, som ikke tager alverden af tid at lave. Michela Chiappa har respekt for den italiensk tradtion, men hun formår alligevel at gøre det moderne, så det passer ind i en travl hverdag. Hun skifter mellem selv at lave mad eller sammen med familien og så tage til Italien for at lære ægte italiensk madlavning hos nogle af Italiens dygtigste kokke. Hendes programserie kørte kun i fire afsnit, så jeg glæder mig til at se, hvor stor hendes kogebog er, når den bliver oversat til dansk. Jeg vil da i hvert fald sige, at efter jeg har set hende lave spaghetti, så har jeg overvejet at anskaffe mig en pastamaskine, men som hun selv siger, så slår en kagerulle også sagtens an!  
I hendes køkken får man virkelig opfattelsen af, at hun er stolt af sine italienske rødder, og det er da også tydeligt for enhver, som ser hende i et køkken, at hun er yderst kompetent og dygtig i det italienske køkken. Michela Chiappa lærer os desuden, at vi sagtens kan have sjov ved at lave mad bl.a. ved at farve pastaen eller lægger urter i den.
To be continued..!


Ingen kommentarer:

Send en kommentar